Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekreační plachetní výcvik

13. 7. 2009

Tradičně začátkem července proběhl rekreační plachetní výcvik Vojty a jeho kamarádů. 
Počasí díky tomu že Karlovarský  festival začal až druhý týden o prázdninách bylo dobré. První dny tropické počasí, druhý týden  ( na festival ) tradičně  střídavě slunce, zataženo a bouřky.  Voda byla teplá a sinice žádné. 

Obsahové formy (dle počasí a větru ) :

Slunečno - vedro : koupání, bahnění
zataženo-bezvětří : badmiton, přehazovaná, pádlování, veslování
vítr přiměřený       : tréning třídy Optimist  a 420.
Vítr silný              : tréning jízdy na dvouapůl tunové jachtě.   
bouřka                 : sledování videa.

Lze konstatovat, že dnes  synci   rekreačně ovládají sportovní plachetnice včetně postrojení. Kajutovou plachetnici umí řídit i v silném nárazovém větru 15 m/s. Bude-li prostor k dalším výcvikům, je nutné se soustředit na postrojení kajutové plachetnice, přistávací manévry a námořní testerickou navigaci. Tím by byli připraveni třeba i ke kadetské plavbě na moři.

Závěrem je třeba vyzvat matky k vedení svých potomků k větší samostatnosti . Protože jestliže se 10 tiletý chlap neumí namazat (slunečním krémmem), je to tristní .  

Zpestřením akce bylo převržení  420 a její opětné stavení zpět. Ferda  matador třídy FIN  a námořník Bařta dali dohromady více jak 200kg živé váhy. Loďku postavili, ale Bařťa si natrh trenky a na Kardamonu jsme namotali lano na vrtuli. Vše se událo v plavební dráze, takže parník musel zastavit a cestující se kochali.

Zapsal Vít Bartek.    

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rekreační plachetní výcvik