Jdi na obsah Jdi na menu
 


Balt 2014

5. 10. 2014

Balt 2014 .

Na vleku za Defendrem jsme přepravili 8 metrového ploutvového Kardamona do  GLOWE na Rujáně.

Dva dny jsme čekali na příznivý vítr. Ten stále nepřichází, tak vyplouváme do silného protivětru směr sever, Borholm - Dánsko. Po hodině to vzdáváme,  točíme na západ a večer přistáváme nedaleko  Malme - Švédsko.  Předpověď na další dny je stále stejná, 6-7 Bf ze severu. Jak se dostaneme do Stockholmu nevím. Vzhledem k ceně za vstup (21 000 Kč), zamítáme možnost pokračovat na západ a přeplavit se Gotta kanálem. Sečteme, kolik máme litrů benzínu ( cca 80 l) a v podstatě cca celý týden motorujeme proti. Kotvíme v marinách, občas dotankujeme  a postupujeme na sever.  Když pomineme vítr blbého směru a síly, tak máme neuvěřitelné počasí,  od rána do večera  azuro a 24 hodin vedro, opravdu i v noci.  V podstatě až poslední, pátý týden  jsme si museli vzít při plavbě  něco teplejšího na sebe.  Na otevřeném moři se několikrát denně koupeme.  Dokonce místy Balt z vedra kvete.  Když po mobilu dorazí zpráva, že v Chorvatsku  prší, líbí se nám na Baltu ještě více.  


 

Nakonec do Stockholmu dorazíme v dostatečném předstihu. Projíždíme městem od západu. Ve středu Stockholmu je hustá lodní  doprava. Ohromné cruishipy pro tisíce pasažérů, vyhlídkové lodě, klasické parníky, městská doprava,  kajutové plachetnice, motoráky, skůtry.  Ještě, že to není u nás doma. Jen si představte,  kolik uniforem by muselo u nás být vybaveno čluny, aby mohli kontrolovat průkazky. Ve Švédsku jsem neviděl ani jednu.   Kotvíme 3 dny ve Vassa marině. Polda, Tereza  a Petr odlétají domů. Všichni vypadali spokojeně.  Je příšerné vedro, tak se osobně nikam do města nehrnu. Dodělávám některé nedodělky  a poflakujeme se se psem po přístavišti.  


 

Přijíždí Jíťa  a hned vyplouváme. Po dvaceti minutách  chcípne  hlavní motor  a nejde nastartovat.  Ráno to opravuji - voda v benzínu, vlivem netěsného uzávěru.  Postupně se propracováváme Stockholmským  souostrovím dál na sever. Kotvíme v zátokách, kocháme se krajinou, koupeme opalujeme.  V pravý čas,  mobil dodává předpověď na jižní vítr a my se přeplavujeme na Allendy.   Neuvěřitelná plavba. Plachty na motýla, vlnky, vedro, loď řídí autopilot.  Po 8 hodinách četby  jsme na Allendech.  Bez nějakého plánu  projíždíme toto souostroví, kotvíme v liduprázdných zátokách, na liduprázdných ostrovech, procházíme liduprázdné lesy. Skoro tři týdny si užíváme krajiny a plavby.  Našli jsme malinovou paseku, kapraďový les, borůvkovou plantáž, zarostlý  neprostupný ostrov se spoustou vraních ok čtyřlistých, rákosová jezírka a další.  Čas běží, musíme zpátky. Kotvíme po dlouhé době v civilizaci v Marienhavenu. Sprcha,  sauna, dotankovat vodu a benzín. A hlavně navštívit POMMERN. Neuvěřitelně zachovalý bark.  V pravý čas mobil dodává předpověď na severní vítr   a my plujeme na zadní vítr do Švédska.  Tentokrát je ale  vítr malinko silnější a chladnější. Dosahujeme rychlost cca 6 uzlů.  Ještě pár zakotvení v přírodních zátokách a jsme opět v Vassamarině.  Přijíždí  Bařťa se 4 horolezci  a jedním kufrem, aby se přeplavil na Rujánu.

My uspíme psa, dáme ho do klece, klec do letadla a letíme domů.  


video

Zapsal V.Bartek

 

Náhledy fotografií ze složky Balt 2014