Jdi na obsah Jdi na menu
 


Francie 2006

17. 12. 2006

FRANCIE 2006

 

Začátkem června jsme si s kamarády pronajali přes firmu  yachting4U pana Lišky z Plzně kanálovou loď Penichette 1107.

Vybrali jsme kanál Marne-Au-Rhin ve Francii v Alsasku. Jednak je to blízko z Čech  a hlavně jsem dostal doporučení  na zajímavosti v této oblasti.

Cesta proběhla bez problémů a za pár hodin nás Gertrůda (GPS) zavedla na základnu Locaboat v Lutzelbourgu. Městečko leží asi 50 km severozápadně od Strasbourgu v horách jménem Vogézy. Trochu nás to překvapilo - na loď do hor.

Loď jsme převzali, zkušební jízda trvala asi 5 minut. V té době již pršelo.

Rozhodli jsme se, že poplujeme směrem do kopce. Zdymadla jsou poměrně hustě asi po 1km, ale jsou plně automatická. Buď je komora otevřená a svítí na semaforu dvě zelená světla, nebo jede loď proti a svítí dvě červená svštla. Třetí varianta je, že svítí červené a zelené světlo, to znamená, že se komora pro nás připravuje. Po vplutí do komory jeden člen posádky vyleze po žebříku na břeh, přitom zatáhne za modrou trubku vedle žebříku (tím se vrata se začnou zavírat a komora se začne napouštět ) a hodí příďové a záďové lano na pachole. Další dva členové pak lany přidržují loď. Časem jsme získali takovou zručnost, že vazači házeli lana na pachole přímo z lodě.Po vyrovnání hladin se vrata automaticky otevřou.

Velký zážitek je proplutí lodního výtahu, který překonává výškový rozdíl 45 m. Jednoduše s lodí vplujete do vany, asi 30 m dlouhé, která vás po šikmých kolejích vyveze do horní stanice. Ušetří se tím  17 komor a  až 8 hod. času.

Další atrakce, která následuje asi 3 km za výtahem, jsou dva tunely. První je dlouhý  2303 m a za ním hned druhý 475 m. Oba jsou jednosměrné, řízené světly. Osvětlení v tunelech je asi po 50 metrech, takže stěny spíše tušíte než vidíte. Delší tunel je ještě k tomu do oblouku a nedohlédnete konec.

Za tunely se krajina změnila z hlubokého údolí do planin a pastvin. V okolí jsou spíše jednotlivé domy  a vesnice než městečka. Překvapilo nás, že nikde nejsou vidět žádní lidé. Všude pusto, nikde nikdo nebyl. Večer v restauraci jsme byli kromě majitele sami.

U velkých jezer, ze kterých se zásobuje kanál vodou, si můžeme vybrat, kam plout. Kanál pokračuje na západ do Nancy a dále až do Paříže, nebo je možné odbočit na sever. Tam už ale nejsou automatické komory. My jsme pluli na sever, ale po několika kilometrech jsme se rozhodli pro návrat.

Absolvovali jsme znova cestu tunely, výtahem, kolem základny v Lutzelbourgu pořád dolů na Strasbourg. Za návštěvu stojí město Saverne, kde je zámek a ulice ze starobylých hrázděných domů. Kanál v Saverne  protéká přímo centrem města a největší komora (5,5 m rozdíl výšky hladin) je na hlavní třídě u zámku. Každá loď, která zde proplouvá, je sledována kolemjdoucími.

V místní marině tankujeme vodu. O naftu se prý nemusíme starat, za týden se nedá plná nádrž vyjet.

Pod Saverne plujeme ještě jeden den směrem na Strasbourg, ale pak je čas se opět  otočit.

Další noc kotvíme opět v Saverne (jsou tam dobré restaurace). V pátek večer už kotvíme na základně v Lutzelbourgu. Ráno úklid a předání lodě, zaplacení nafty podle uplutých motohodin.

Na zpáteční cestě stavíme jen ve Strasbourgu na prohlídku města a večer už jsme doma.

Za námi je příjemně strávený týden, a přesto, že první tři dny pršelo, máme z dovolené úžasné zážitky.

V lodi je plynové topení, teplá voda, sprcha,  WC, lednice a dobře vybavená kuchyně.

Nepříjemná byla jen stále opocená okna, když jsme za deště v lodi topili.

Plavbu na  tomto kanálu doporučuji hlavně pro začátečníky. V naší posádce byli čtyři členové z šesti úplně poprvé na lodi. Ze začátku se ke kormidelnímu kolu  nikdo moc nehrnul, hlavně před zdymadly a v tunelech, ale pak to zvládli všichni. Chce to jen trpělivost, loď reaguje pomalu na změnu směru, tak že první pokusy končily najetím do břehu. Naštěstí jsou lodě obloženy gumovými pásy a fendry že všech stran.

Celkem jsme upluli 108 km a propluli asi 40 komor.

 

                                                           Pavel Rauner, Plzeň   

 

Náhledy fotografií ze složky Francie 2006

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář